8 Ekim 2013 Salı

50. Altın Portakal Film Festivali Açılış Töreni Yapıldı: “Her Yer Sinema Her Yer Direniş”


Bu yıl 50’ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali açılış gecesine, Yeşilçam Sineması nostaljisi, direniş ve Çarşı mesajları damgasını vurdu.

Yarım asrı geride bırakan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sunuculuğunu Mete Hozoroğlu’nun yaptığı, 50’nci yıl açılışını yaptı. Gece, 27 Eylül’de hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz için hazırlanan kısa filmle başladı.

'MÜNİR ÖZKUL ÖLÜMSÜZDÜR'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı konuşmada Türk sinemasının ustaları açısından son dönemin yaprak dökümü gibi geçtiğini söyledi.

Tuncel Kurtiz’in ve Turgut Özakman’ın acılarının hâlâ taze olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, “Ayhan Işık, Belgin Doruk, Yılmaz Güney, Aliye Rona, Ekrem Bora, Meral Okay, Münir Özkul gibi değerli ustalarımızı ve nicelerini sevgiyle anıyoruz” dedi. Başkan’ın, Münir Özkul potunu sunucu Horozoğlu “Münir Özkul ölümsüzdür” diyerek düzeltti.

İLK ÖDÜLLER ŞORAY VE GÜNAY’A
Altın Portakal Film Festivali 50’nci yıl gecesinde, festivalin ilk yılı 1964’ün ödülleriyle birlikte o yılın altı yarışma filminin ekiplerine 50’inci Yıl Özel Ödülü verildi.

Altın Portakal ödülü Venüs heykeli o yıllarda olduğu gibi bronzdan yapıldı. Altın Portakal 50’nci Yıl Özel Gecesi’nde Türk sinemasının unutulmazları arasında kendine önemli yer edinen 22 isme 50’nci Yıl Özel Ödülü verildi.

Gecede ilk ödüller festivalin Antalya Film Şenliği adıyla düzenlediği ilk yıl, 1964’te, 'Ağaçlar Ayakta Ölür' filmiyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan İzzet Günay ve 'Acı Hayat’la festivalin ilk En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Türkan Şoray’a verildi.

DEMOKRASİ VAR OLANAK DEK
Gecede ödül alan Ahmet Mekin ve Işık Yenersu’nun konuşmaları ise salonda “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganıyla karşılandı.

Işık Yenersu, “Bugün gördük ki, 50 yıldır, Antalya’da, her yer sinema her yer direniş” sözleriyle birlikte salonda sloganlar yükselirken, Ahmet Mekin ise “Direniş hep sürecek demokrasi tam var olana kadar” dedi.

ONUN İÇİN ÇARŞIYIM
Gecede 50’nci Özel Ödülü’nü alan Şerif Gören, “Asi bir delikanlı olarak girdiğim sinemada sansüre karşıyım, Amerikan tröstlerine, sinema tekellerine, darbeye, işkenceye karşıyım. İçimdeki otosansüre de karşıyım. Onun için Çarşı'yım” diye konuştu ve ceketinin altında kalan Çarşı tişörtünü gösterdi ve sahneden indi.

TELİF HAKKI İSYANI
1964 yılının yarışma filmi 'Yarın Bizimdir’in oyuncularından Eşref Kolçak da gecede ödül alanlar arasındaydı. Kolçak, sinemada 70 yılı geride bıraktığını belirterek, şöyle konuştu: “Hâlâ telif hakkımı alamıyorum. Üstelik ne yazık ki 80’li yıllardan sonra sinemamız görüntülerden başka insan olarak hiçbir değerleri olmayan insanların elinde oyuncak oldu. Bana 30 yıldır iş vermiyorlar. Bu insanların bu terbiyesizliklerini yüzlerine söylediğim için.” (dha)

kaynak: baskahaber.org

Hiç yorum yok: