21 Aralık 2013 Cumartesi

2013'ün En İyi Soundtrack Albümü - Alkan Avcıoğlu

ALKAN AVCIOĞLU alkanavcioglu@yahoo.com
2013’ün sonlarına geldik. Herkes en iyi filmlerinden oluşan yıl sonu listelerini oluşturma derdinde. Biz bu hafta bir değişiklik yapıp 2013’ün en iyi soundtrack’lerini seçelim. Geçtiğimiz yıllarda Drive’dan Beasts of the Southern Wild’a kadar uzanan olağanüstü soundtrack’ler dinledik. Bu senenin de aşağı kalır yanı yok. İşte karşınızda soundtrackler ve film için kaydedilmiş özgün film müziklerinin en iyileri...
 
20. THE WORLD’S END
Blur, Pulp, Suede, The Housemartins ve dahası. Hayır, zaman makinasında değilsiniz. The World’s End’in soundtrack’ine hoş geldiniz.

 
19. SOUND CITY
Dave Grohl aralarında Paul McCartney, Trent Reznor, Josh Homme’un bulunduğu isimlerle stüdyoya girip yeni şarkılar kaydediyor. Tamam, kabul edelim sonuç mükemmel değil ama sadece bazı kayıtlar için bile arşivde yerini almayı hak ediyor.


18. THE KINGS OF SUMMER(Ryan Miller)

Indie bizim işimiz diyorsanız hem filmin hem de müziklerinin peşine düşün. MGMT, Youth Lagoon gibi seçkiler albümde yer almadı ama Ryan Miller’ın müzikleri yetiyor.

 
17. THE GREAT GATSBY
Florence + the Machine, The XX, Jay Z, Lana Del Ray’e rağmen tam olarak bekleneni verememesi Buz Luhrmann’ın geçmişteki soundtracklerinde çıtayı ne kadar yükseğe koyduğunu gösteriyor. Albüm gerçekten fazlaca eklektik. Kadro all star ama sonuç filmin kendisi gibi.


16. ONLY GOD FORGIVES(Cliff Martinez)
Cliff Martinez’in müziklerinin filmden daha iyi olduğu kesin.

 
15. LES SALAUDS
(Tindersticks
)
Tindersticks’in bir Claire Denis filmi için yedinci soundtrack’i. Minimal elektronik tınılar üzerine temellenerek grubun klasik tarzından farklılaşsa da atmosfer yaratmada üzerine düşeni yapıyor. Albümün plak olarak basıldığını da hatırlatalım.


14. PRINCE AVALANCHE
(Explosions In The Sky & David Wingo)
Geçtiğimiz yıl Mud’ın olağanüstü soundtrack’ini yapan David Wingo post-rock grubu Explosions in the Sky ile harikalar yaratıyor.

 
13. THE BLING RING

Phoenix’ten M.I.A.’ye, Azealia Banks’ten Kanye West’e kadar soundtrack filmin ruhunu fazlasıyla veriyor. Albüm, Def Jam Records’tan yayınlandığına göre bize de susmak düşer.

 
12. STOKER
(Clint Mansell)


Soundtrack konusunda son 10 yıla damga vurmuş isimlerden Clint Mansell’den senenin zirve çalışmalarından birisi. Klasikle moderni müthiş bir yaratıcılıkla birleştiren albüm, kesinlikle defalarca dinlenmeyi hak eden türden.

 
11. DJANGO UNCHAINED
Bir Tarantino filmi soundtrack’ini 11 numarada görmek pek de iyi bir sonuç değil. Kişisel plak koleksiyonundan çıkarttığı unutulmuş klasiklerle müthiş soundtrackler yaratmış bu adam bu sefer hedefi 12’den tutturamıyor. Soundtrack, spaghetti western müzikleri kullandıkça şaha kalksa da çağdaş şarkıları kullanmakta ne kadar isabetli tartışılır.


10. PRISONERS
(Jóhann Jóhannsson
)

Senenin hakiki iyi film müziklerinden biri. Karanlık, atmosferik ve yenilikçi; filmin kendisi gibi üzerinden zaman geçtikçe kıymetli hale gelen bir çalışma.

 
9. RUSH (Hans Zimmer)
Soundtrack deyince akan suları durdurabilecek bir isim Hans Zimmer. 12 Years a Slave için yaptığı film müzikleri ile Oscar’a da aday olacaktır. Ancak Zimmer’in Rush’taki çalışması eşine nadir rastlanılacak türden epik bir iş. Zimmer’in şablon müzik değil filmin dünyasına göre müzik yapma konusundaki maharetlerine kusursuz bir örnek daha.

 
8. DALLAS BUYERS CLUB

Kabul edelim, Jean-Marc Vallee günümüzde popüler müziği hikâyeyle birlikte en iyi kullanan yönetmenlerin başında geliyor. Dallas Buyers Club’ın glam ve punk dolu soundtrack’i filmi bir seviye daha ileri taşıyan türden.


7. BERBERIAN SOUND STUDIO(Broadcast)
Warp Records etiketiyle yayınlanan albüm kült grup Broadcast’in en özgün çalışmalarından biri. Çek Yeni Dalgası ilhamlı soundtrack pek çok eleştirmenden övgü topladı. Sinema ve müzik aşıkları için koleksiyonluk bir nesne.

 
6. LES REVENANTS (Mogwai)Mogwai’n bir Fransız TV dizisi için yaptığı soundtrack albüm grubun hayranlarını fazlaca tatmin edecek olağanüstü bir çalışma.

 
5. UNDER THE SKIN (Mica Levi)
Bu yılın film müzikleri arasında bir ışık yılı farkla en orijinal ve en tuhaf olanı. Mica Levi’nin tekinsiz çalışması çok ama çok güçlü.
 
 
4. THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN
Filmin de soundtrack’in de yakın zamanda kültleşeceğini tahmin etmek zor değil. The Broken Circle Breakdown, ‘Bluegrass Band’ adı altında klasik bluegrass şarkılarının coverlarını içeren albüm şimdiden ülkesi Belçika’da en çok satan soundtrack’i oldu. Grup şu an Avrupa’da sold out konserler veriyor. Şüphesiz ki bunda şarkıların filmde sahip olduğu özel yer çok etkili.

 
3. GRAVITY (Steven Price)
Çok uzun yıllar konuşulacak soundtrack’lerden birisi. Geleneksel tercihlerden alabildiğine uzak ve etki gücü muazzam. Neredeyse parmak ısırtan bir yaratıcılıktaki bu çalışma filmle bütünleşen özgün müziklere kusursuz bir örnek. Oscar heykelciğine göz kırpıyor.


2. BREATHE IN
(
Dustin O’Halloran)


Sundance Film Festivali’nde çıkan bu küçük film ortalıktan kaybolup gitti. Ancak son yıllardaki soundtrack çalışmalarıyla çıkışta olan Dustin O’Halloran unutulmayacak bir film müziğine imza attı. Mutlaka peşine düşülmesi gereken bir albüm.
 
1. INSIDE LLEWYN DAVIS
“Yeni değilse ve asla eskimiyorsa bir folk şarkısıdır” der filmin kaybeden müzisyeni Llewyn. Yetenekli başrol Oscar Isaac’in seslendirdiği folk şarkılardan oluşan albüm son yılların en iyilerinden. Isaac’in kusursuz yorumları, albümü yakın dönem sinema tarihinde özel bir yere taşıyacak. Justin Timberlake ve Adam Driver’ın da olduğu ‘Please Mr. Kennedy’ ise adeta bir bayrak şarkı.

1 yorum:

7.oda dedi ki...

Ben içlerinden Inside LLewyn Davis, The Broken Circle Breakdown, Django Unchained, Only God Forgives filmlerini izledim. Dördünün de soundtracklerini çok seviyorum. Hatta Django Unchained soundtrack albümünü tüm bir ilkbahar tek albüm olarak dinlemiştim.