2 Aralık 2012 Pazar
Monocle Dergisi'nden 'Yumuşak Güç Ülkeleri' Listesi
Monocle dergisi ülkelerin sosyal bütünlük ve kültürüyle diğer ülkeleri etkileyişini anlatan ‘yumuşak güç’ araştırması yayımladı. İngiltere’nin zirveye oturduğu araştırmada ABD ikinci, Türkiye 20’nci sırada yer aldı
‘Yumuşak güç’ terimi ilk kez Harvard Üniversitesi profesörü Joseph Nye tarafından ortaya atıldı.
Dünyanın en önemli iş ve kültür dergilerinden İngiltere merkezli Monocle’ın ülkelerin askeri ve ekonomik değil; sosyal bütünlük ve kültürüyle diğer ülkeleri etkileyişini anlatan ‘yumuşak güç’ araştırmasında ülkelerin diplomatik altyapısı, kültür alanında ortaya koydukları ürünler, eğitim kapasitesi, iş dünyasındaki czibesi, düşünce kuruluşlarının sayısı, internet kullanıcılarının sayısı, son olimpiyatlarda kazanılan ödüller, medyanın gücü gibi alanlar incelendi.
Giriş bölümünde yumuşak gücün artık Batı’nın tekelinden çıktığı; Türkiye, Brezilya, Çin gibi ülkelerin diplomasilerinin “yumuşak” yanını ön plana çıkardıkları belirtildi.
Listenin ilk üç ülkesi:
1. İNGİLTERE Dergi İngiltere için “Futboldan pop müzik ve filmlere kadar uzanan alanlarda İngiltere, kendisini çekici ve ihraç edilebilir kılan bir ağırlığa sahip. Arada sırada ülkeye sahip olduklarının bir yumuşak güç açısından ne kadar değerli olduğunun hatırlatılması gerekiyor” yorumunda bulunuyor. 2012 Olimpiyatları’na başkent Londra’nın ev sahipliği yapması ve ünlü yönetmen Danny Boyle’un hazırladığı görkemli açılış töreninin olumlu etki yarattığı belirtiliyor. Harry Potter serisi, James Bond filmeleri, kraliyet ailesi ve bu yıl ilk Grand Slam’ini kazanan tenisçi Andy Murray İngiltere’nin “yumuşak güç” unsurları arasında sayılıyor.
Sayılarla İngiltere
Elçilik sayısı: 150
Turist sayısı: Yılda 29 milyon
En iyi film festivallerinde yarışan film sayısı: 41
Yabancı muhabir sayısı: 1,500
Son yaz ve kış olimpiyatlarındaki madalya sayısı: 66
Düşünce kuruluşu: 286
Yabancı öğrenci sayısı: 370 bin
Yabancı ülkelerde bir numara olan albüm sayısı: 22
2. ABD Dergi, Barack Obama ve Mitt Romney arasında çekişmeli ve sert geçen başkanlık yarışının ülkenin yumuşak gücüne zarar verdiğini belirtiyor. Ancak NBA basketbol ligi, Taylor Swift gibi pop yıldızları, dünyanın dört bir yanında rekorlar kıran Homeland dizisi ABD’nin eğlence alanındaki yumuşak gücünü sağlam tuttu.
Sayılarla ABD
Elçilik sayısı: 169
Üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar: 72
İmzaladığı çevre anlaşmaları: 23
En iyi film festivallerinde yarışan film sayısı: 111
Turist sayısı: Yılda 62 milyon
Yabancı muhabir sayısı: 2 bin 918
3. ALMANYA Dergi Almanya’nın Euro Bölgesi krizindeki liderliği ve iş dünyasındaki markaları ile güç kazandığını belirtiyor. Şansölye Angela Merkel, açıkça yetkilerin kendisinde olduğunu göstererek ülkesini risklerden uzak tuttu. Goethe Enstitüsü ve Bundesliga’nın da etkisi önemli.
Sayılarla Almanya
Elçilik sayısı: 153
Turist sayısı: Yılda 28 milyon
En iyi film festivallerinde yarışan film sayısı: 14
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yer sayısı: 37
Son yaz ve kış olimpiyatlarındaki madalya sayısı: 74
Kim hangi sırada?
1- İngiltere
2- ABD
3- Almanya
4- Fransa
5- İsveç
6- Japonya
7- Danimarka
8- İsviçre
9- Avustralya
10- Kanada
11- Güney Kore
12- Norveç
13- Finlandiya
14- İtalya
15- Hollanda
16- İspanya
17- Brezilya
18- Avusturya
19- Belçika
20- Türkiye
21- Yeni Zelanda
22- Çin
23- Portekiz
24- İrlanda
25- Polonya
26- Singapur
27- Meksika
28- Rusya
29- İsrail
30- Tayland
TÜRKİYE’NİN YUMUŞAK GÜCÜ
Ekonomi ve diziler etkili
Monocle’ın geçen seneki listesinde 23’üncü olan Türkiye, bu yıl 20’nci sıraya yükseldi. Türkiye için şu yorum yapıldı: “İstikrarlı yükselişine devam eden Türkiye ilk defa listemizde ilk 20’ye girdi. Yeni üsler arayan küresel şirketler artan şekilde İstanbul'a bakıyor, Türk Havayolları daha maceracı rotalar ekliyor ve ülkenin pembe dizileri Avrupa’da yeni izleyiciler kazanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a yönelik büyük planlarının belki hayata geçirilmesi zor olabilir, ancak hırslı olduğu kesin. Gelecek yıllardaki mücadelesi muhafazakar güçlerin Türkiye’nin etkileyici demokratik gelişimi, ekonomik büyümesi ve sosyal liberalizmini engellememesi olacak. Giderek artan şekilde istikrarsızlaşan komşular da sorun olabilir.”
2012’nin süperstarları
Monocle, ülkelerin yanı sıra 2012’de dünyayı etkileyen “süperstar”ları da seçti.
Usain Bolt (Atlet)
“Dünyanın en hızlı adamı olmak her zaman ünlü olmak anlamına gelmez. Maurice Greene ya da Donovan Bailey’yi hatırlamıyorsunuzdur. Önemli olan Bolt’un rekorları kırıp altın madalyaları alırken gülümsemesi, omuz silkmesi.”
PSY (Şarkıcı)
“PSY, Güney Kore’nin imajı için LG plazma televizyonlar ya da Hyundai arabalardan çok daha fazla şey yaptı.”
Ryan Gosling (Oyuncu)
“İndie çocukken Hollywood kahramanına dönüşen Gosling, Kanada’nın artistik yeteneklerinin sadece kabare söylemekten ibaret olmadığını gösterdi. Ancak onun Amerikalı olduğunu zannetmiyorsanız.”
Sofie Grabol (Oyuncu)
Domuz pastrımasından bu yana Danimarka’nın en başarılı ihracatı. “The Killing” dizisinin yıldızı Danimarka’ya karanlık yüzünü gösteriyor ancak canlandırdığı Sarah Lund karakteri ülkesinin yumuşak gücü için büyük bir atış sağladı.
Kaynak: Milliyet
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder