13 Ekim 2013 Pazar

2013 Nobel Edebiyat Ödülü


İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ve dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Alice Munro oldu.

Kimdir?
1931 yılında Kanada'da doğmuş olan Munro Wingham, Ontario'da yetişmiş ve Batı Ontario Üniversitesi'nde eğitim görmüştür.

Seçkin kariyeri sırasında birçok ödül kazanmıştır.

Hikâyeleri New Yorker'da, Atlantic Monthly'de, Paris Review'da ve diğer yayın organlarında yayınlanmıştır ve derlemeleri on üç dile çevrilmiştir.

En önemli 3 kitabı şöyle sıralanabilir: Çocuklar Kalıyor, Bazı Kadınlar, Kaçak.


Türkçeye çevrilen kitapları: Çocuklar Kalıyor ve Bazı Kadınlar

Birçok otorite tarafından dünyanın yaşayan en büyük kısa hikâyecilerinden biri kabul edilen 81 yaşındaki Kanadalı yazar Alice Munro geçtiğimiz günlerde Kanada National Post gazetesine verdiği söyleşide “muhtemelen artık yazmayacağını” söylemişti.
Tahminler Murakami diyordu
Resmi açıklamadan önce tahmin listeleri edebiyat dünyasında konuşulurken, ünlü İngiliz bahis sitesi Ladbrokes, Japon yazar Haruki Murakami’yi bu yıl da Nobel Edebiyat Ödülü için favori gösteriyordu.

Listede adı geçen isimlerin pek çoğu önceki yıllarda da tahminler arasındayken, kimi sürpriz isimler de ortaya çıkmış görünüyordu.

Listede isimleri geçen kimi yazarlar şöyleydi:

Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj, Joyce Carol Oates, Peter Nadas, Jon Fosse, Ko Un, Assia Djebar, Thomas Pynchon, Adonis, Philip Roth, Amos Oz, Ngugi Wa Thiog’o, Milan Kundera, Umberto Eco, William Trevor, Javier Marias, Cormac McCarthy, Darcia Maraini, Nuruddin Farah, Salman Rushdie, Margaret Atwood ve Don DeLillo.

Nobel Edebiyat Ödülü hakkında
1901'den bu yana 105 Nobel Edebiyat Ödülü verildi.

Ülkemizden bu ödüle değer görülen tek bir isim var: Orhan Pamuk. Ancak Türkiye'den Nobel Edebiyat Ödülü için sürekli adı geçen iki isim daha vardı: Yaşar Kemal ve Leyla Erbil.

Bugüne dek ödülü alan bu 105 kişiden yalnızca 12'si kadın.

Ödül, dört kez iki kişi arasında paylaştırıldı.

Bugüne dek ödüle değer görülen en genç isim, 42 yaşındayken Rudyard Kipling idi. En yaşlı isim ise 88 yaşında ödüle değer görülen Doris Lessing oldu.

1 yorum:

butterfly dedi ki...

Biraz sonra başlayacak olan Çocuk edebiyatı ve medya dersinde okuyacağım bu yazını:)
butterfly