10 Ocak 2014 Cuma

Memory of the Camps: Hitchcock'un Nazi Belgeseli 70 Yıl Gecikmeyle İzleyiciyle Buluşacak


Ünlü İngiliz yönetmen Alfred Hitchcock’un 2. Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği ve İngiliz ordularının savaş sırasında çektiği video görüntülerini kullanarak hazırladığı, ancak görüntüleri “çok rahatsız edici” bulduğu için gösterime sokmadığı Yahudi katliamı belgeselinin 70 yıl aradan sonra izleyicilerle buluşacağı açıklandı.

Hitchcock’un belgeseli teslim ettiği Londra’daki İmperyal Savaş Müzesi küratörü Dr Toby Haggith “İngiliz hükümeti, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Hitchcock’dan Almanların işlediği savaş suçlarını tüm gerçekliği ile gösteren bir belgesel çekmesini istemiş. Hükümet bu belgesel sayesinde Almanların hatalarını ve barış koşullarını daha kolay kabul edeceğini düşünüyormuş” dedi.

Haggith sözlerine “Ancak Hitchcock İngiliz ordusunun Bergen- Belsen toplama kampını boşaltırken çekilmiş görüntüleri izleyince kamplarda yaşanan katliamdan o kadar etkilenmiş ki bir hafta boyunca Pinewood stüdyolarına uğramamış. Belgeselin yapımı yönetmenin görüntülere karşı hassasiyeti yüzünden çok uzun sürmüş. Film tamamlandığında İngiliz hükümeti savaş suçlarını bir kez daha Almanların yüzüne vurmanın anlamsız olduğuna karar verip filmi yayınlamaktan vazgeçmiş. Hitchcock da zaten çok hoşlanmadığı filmi yayınlama girişiminde bulunmamış” diyerek devam etti.

1945 yılında çekilen belgeselin 2015 yılının ilk aylarında 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ve Avrupa kıtasının “kurtarılmasının” 70. Yılı kutlamaları kapsamında İngiliz televizyonlarında yayınlanacağı açıklandı.

Belgeselin adı ise "Memory of the Camps".

Kaynak: independent

1 yorum:

Lev dedi ki...

vuaw merak ettim doğrusu 2. dünya savaşı yoğun ilgi alanımda internete düşeceği zamanı bekliycem