8 Temmuz 2013 Pazartesi

Aile filmlerindeki kadın temsilleri incelenecek




On ülkede, ‘aile’ temalı filmlerde kadınların nasıl temsil edildiğini inceleyecek bir çalışma başlatılıyor. Sinema oyuncusu Geena Davis’in adını taşıyan Medya ve Toplumsal Cinsiyet Enstitüsü ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi sinemada toplumsal cinsiyet rol kalıplarını analiz edecek.

Sinema oyuncusu Geena Davis’in adını taşıyan Medya ve Toplumsal Cinsiyet Enstitüsü, Rockefeller Vakfı ve akademisyenlerin de desteğiyle küresel çapta bir çalışma başlatıyor.

Avustralya, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Rusya, İspanya ve İngiltere’de üretilmiş, uluslararası alanda çok izlenmiş filmlerde kadınların hangi rollerde hangi karakterlerde seyirci karşısına çıktığı incelenecek. Bir diğer deyişle, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla sinema sektörünün analizi yapılacak.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nden Lakshmi Puri medyadaki toplumsal cinsiyet rol kalıplarının gösterilmesinin toplumda kadınlara ve kız çocuklara dair algıyı etkilediğini belirtiyor. Puri bu çalışmanın toplumda kadınlara dair önyargıları deşifre ederek olumlu rol modellerine duyulan ihtiyacı ortaya çıkaracağını ve kadınları güçlendirmek bakımından da önemli olacağını söylüyor.

Geena Davis ise medyadaki temsillerin çocukların kişisel gelişimini olumsuz etkilediğini hatırlatıyor: “Kız çocuklar neyi izlerlerse o olurlar. Filmleri cinsiyet eşitliği bakış açısıyla inceleme çalışmasını bunun için yapıyoruz.” 

Geena Davis Medya ve Toplumsal Cinsiyet Enstitüsü analiz sonuçlarını 2014 sonbaharında düzenleyeceği 2. Küresel Medya ve Toplumsal Cinsiyet Sempozyumu’nda açıklayacak.

*Bu haberi orijinalinden kısaltarak Selen Doğan Türkçeye çevirdi.

Kaynak: Uçan Süpürge Haber Merkezi

Hiç yorum yok: