27 Temmuz 2012 Cuma

Yazar Adaylarına Kılavuz - Semih Gümüş

ÖZGÜN OL, PES ETME

• Ne yazacağım sorusunun karşılığı, her şey’dir. Ne yazarsan yaz. Hem de önemli şeyleri yazma zorunluluğunu hiç mi hiç hissetmeden; tam tersine, en önemsiz görünen şeyleri yaz ki o önemsiz şeyler içinde has edebiyatın değerleri kendilerini bulsun, basit şeylerin aslında hayatımız için ne denli önemli olduğu anlaşılsın.

• Yaratım sürecinin en çetin yeri, kişi yaratmak. İnandırıcı dolayısıyla yazınsal bakımdan tastamam bir kişi yaratmak, bütünü bir anda sıralanamayacak bir dizi öğenin yazınsal (kimyasal) birleşimine bağlıdır. Bunların arasında yazarın birikimi, ustalığı vardır ki hemen bütünü çalışmakla kazanılır.

• Esinlenme öykünme değildir. Öykünme, hiçbir zaman uğranmaması gereken bir durak. Bütün sorun şu; kendim için yazmalıyım, dolayısıyla başkalarınınki gibi değil.

• Yalın dil arayışı, içinden çıkamadığımız düzanlatımı gitgide sıradanlaştırmaya başlayabilir. Eski bir dilin içinden çıkamadan, bir de ona mahkum kalmak, anlattıklarımızı birbirine benzetir ve önceden yazılmış konular yeniden hikaye edilerek sıkıcı öykülere ve romanlara dönüşür.

KAYGILARI BİR YANA BIRAKIN

Sorun zaman değil. Yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışmak. Nasıl yayımlayacağımız ondan sonra gelir. Gelin bütün kaygıları bir yana bırakın. Siz yazın, kararlılıkla yazmayı sürdürün. Kendi sesinizi arayarak yazın. Ama ondan da daha büyük bir kararlılıkla okumayı sürdürün. İkisi bir arada olmazsa olmaz. Nitelikli edebiyatın karşısında hiçbir engel duramaz.


Semih Gümüş - Yazar Olabilir miyim?

Hiç yorum yok: