9 Mayıs 2013 Perşembe

16. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali



Ankara’da düzenlenen 16. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bugün başlıyor. 16 Mayıs’a kadar sürecek festivalin bu yıl en çok merak edilen bölümlerinden birisi İsveç sinemasının aykırı yönetmeni Mai Zetterling’in, zamanında çok tartışılan, 60’larda Cannes’da gösterimi yasaklanan filmlerinin gösterimi olacak.

Festival bu sene ‘…rağmen…’ teması altında ‘dayanışma, direniş, devinim’ sloganıyla başlıyor. 40 ülkeden 90 yönetmenin 98 filminin gösterileceği festivalin Tema bölümünde birbirinden ilginç filmler yer alıyor. Bunlardan biri Peter Brosens-Jessica Woodworth’un yönettiği kıyamet hikâyesi ‘Beşinci Mevsim/The Fifth Season.’

Festivalin en ilgi çeken bölümlerinden ‘Olay Yeri: Aile’de bu yıl da çocuk evliliklerinden enseste birçok konuda filmler var.

Etselle Larrivaz’ın ‘Hayvan Cenneti/Beast Paradise’ı bu bölümün en merak edilen filmi. Merakla beklenen galalarından birisi ise Polonyalı usta Dorota Kedzierzawska’nın son filmi ‘Başka Bir Dünya/Another World’ün gösterimi gerçekleşecek. Yönetmen de gösterim için Ankara’da olacak.

Hiç görmediği gerilla babasını arayan bir kadının öyküsünü anlatan Mizgin Müjde Arslan imzalı ‘Ben Uçtum Sen Kaldın’ ve LGBT bireylerin ailelerine odaklanan ‘Benim Çocuğum’ ve kadınların kendi soyadlarını kullanabilmek için verdikleri kimlik mücadelesini tanıklıklarla anlatan ‘Yok Anasının Soyadı’ ise festivalin öne çıkan belgesellerinden.

Bizden hikâyeler
Festivalin ulusal filmler bölümünde ise son dönemdeki kadın yönetmenler yer alıyor. Yeşim Ustaoğlu ‘Araf’, Belmin Söylemez ‘Şimdiki Zaman’, Filiz Alpgezmen ‘Yabancı’, Elfe Uluç ‘Aziz Ayşe’ ve Pelin Esmer de ‘Gözetleme Kulesi’ ile festivalde! Elfe Uluç ve Belmin Söylemez Ankara’da seyircileriyle söyleşi yapacak.

‘Şimdiki Zaman’ filminin ardından yönetmenle birlikte Tanıl Bora ve Aksu Bora’nın da katılacağı “Yeni Kapitalizmin Ruhu” başlıklı bir söyleşi yapılacak.

Festivalin vazgeçilmez bölümlerinden Pembesiz Mavisiz bir kez daha Antonia San Juan’ın kendine özgü sinemasını başkentlilerle buluşturuyor. Almodovar’ın ‘Annem Hakkında Her Şey’ filmindeki unutulmaz Agrado rolüyle devleşen Antonia San Juan yönetmen koltuğuna oturduğu son filmi ‘Yaz/The Summer Side’ ile festivalde! Annelik rollerini tersyüz eden ‘Baby Blues’ filminin yönetmeni Katarzyna Roslaniec; Güzel Yurdum’ filmiyle Yugoslavya iç savaşına bakan Michaela Kezele; tüyler ürpertici kıyamet filmi ‘Beşinci Mevsim’den Aurelia Poirier; ‘Kadınların Günü’ filminin yönetmeni Maria Sadowska; ‘Seni Gördüğümde’ filminden Ruba Blal; festivalin komedilerinden ‘Silent City’den Threese Anna ve Laurence Roothooft; zorla bekâret kontrolüne dikkat çeken ‘Derin nefes al’la Başak Büyükçelen de festivalin konuğu olarak gösterim mekânlarında seyircilerle bir arada olacak. Ayrıca, Almanyalı öncü yönetmen Monika Treut’un dört filmi, İran sinemasının en tanınmış kadın yönetmenlerinden Mania Akbari ve kardeşi Roya Akbari’den üç film de festival kapsamında gösterilecek.

Uçan Süpürge Derneği bu sene etnik/kültürel ayrımcılık üzerine görsel çalışmalar yapıyor. Bunun festivale yansıması olan ‘Aynı Çatı Altında’ başlıklı bölümde Ermeniler, Romanlar ve Çerkeslerden bahis var. Bölümün öne çıkan filmi ‘Habap Çeşmeleri’ Hrant Dink Vakfı Özel Gösterimi ile festivalde. Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Ankara Genç İşadamları Derneği’nin desteğiyle düzenlenen festivalin gösterimleri Kızılırmak ve Geothe Enstitüsü’nde.

FIPRESCI jürisinin zor seçimi

Dünyada FIPRESCI’nin jüri gönderip ödül verdiği tek kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge’de bu yıl da yepyeni filmlerden biri bu prestijli ödülün sahibi olacak. Jüride bu yıl; Fransa ’dan Magali Van Reeth, Hırvatistan’dan Mima Simic ve Türkiye ’den Ceyda Aşar var.

Filmler şöyle: ‘Kuleli Ev/House with a Turret’, ‘Tomurcuk/In Bloom’, ‘Bir Hayalimiz Vardı/Ginger&Rosa’, ‘Montrö Kraliçesi/ Queen of Montreuil’, ‘Marussia’, ‘Annelik Hüznü/Bejbi Blues’, ‘Sabah Yıldızı/Morning Star’, ‘Saraybosna’nın Çocukları/Children of Sarajevo’, ‘Savaşın Gölgesinde/Lore’, ‘Seni Gördüğümde/When I Saw You’, ‘Sessiz Şehir/Silent City’, ‘Üç Dünya/Three Worlds’.

Hiç yorum yok: