16 Mayıs 2013 Perşembe

66. Cannes Film Festivali


Dünyanın en önemli film festivallerinden Cannes, bugün başlıyor.

26 Mayıs’a kadar sürecek olan ve yönetmenler, oyuncular, dağıtımcılar, yapımcılar ile 4 bine yakın basın mensubunun katılacağı festivalin açılış filmi Avustralyalı yönetmen Baz Luhrmann’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı F. Scott Fitzgerald’ın klasik romanı “The Great Gatsby / Muhteşem Gatsby”nin beşinci sinema uyarlaması.

“Muhteşem Gatsby”li açılışın ardından dünya sinema basının gözü 19 filmin yarıştığı Altın Palmiye ödüllü ana yarışmaya dönecek. Ne de olsa sinemanın en prestijli ödüllerinden Altın Palmiye yarışında bütün yılın sinema gündemini belirleyen filmlerin bir bölümü yer alıyor.

“En son 1986’da bir jüride yer almıştım, biraz paslandım, bana zaman verin” diyen Steven Spielberg’ün başkanlığındaki Altın Palmiye jürisi de, yarın basının karşısına çıkarak, filmlere bakış açıları ve filmlerde neye dikkat ettiklerini anlatacak.

Yarışmada en çok merak edilen filmlerden biri “Bir Ayrılık” ile Altın Ayı’nın yanı sıra En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ı kazanan Asghar Farhadi’nin yeni filmi “The Past”.

Genellikle filmlerini San Sebastian’da açmayı tercih eden Fransız sinemasının parlak isimlerinden François Ozon da bu yıl Cannes’da. Bir önceki filmi “Dans La Maison”la büyük beğeni toplayan Ozon’un kısa bir süre sonra çektiği, Cannes’da izleyiciyle buluşacak filmi “Jeune & Jolie” de diğer bir Altın Palmiye adayı.

Amerikan sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Joel ve Ethan Coen, namı diğer Coen Biraderler bir folk şarkıcısıyla ilgili “Inside Llewyn Davis”le ana yarışmada yer alıyorlar.

2 yıl önce Cannes’da yarışan “Drive”ın ‘muhteşem ikilisi’ yönetmen Nicolas Winding Refn ile başrol oyuncusu Ryan Gosling, yeni filmleri “Only God Forgives”le yine Cannes takipçilerinin karşısında olacaklar.

Roman Polanski tiyatro oyunu uyarlaması filmi “Venus in Fur”le yarışacak diğer bir büyük isim.

Ayrıca son dakika eklemesi olarak yarışmaya dahil edilen, Jim Jarmusch’un vampir filmi “Only Lovers Left Alive” da heyecanla beklenen Altın Palmiye adayları arasında bulunuyor.

Kaynak: Nil Kural / Milliyet

Hiç yorum yok: