2 Mayıs 2013 Perşembe

Medyanın 1 Mayıs'ı


Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Güler'in açıklamalarından vazife çıkaran medya, dünkü polis şiddetinin sorumlusu olarak 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen emekçileri gösterdi.

Yeni Şafak gazetesi, kara propagandada yine sınır tanımadı, 17 yaşındaki Dilan Alp'i ölüm sınırına getiren polis terörü için "Herkes gaza geldi" manşetini attı. İçişleri Bakanı Güler'in dilinden konuşan gazete, "Taksim yasağını bahane eden yüzü maskeli gruplar terör estirdi" ifadesini kullandı. Star gazetesi de polisin halka karşı uyguladığı şiddeti görmezden geldi, "Marjinal Taksim" manşetini attı.

Medyanın sayfalarına taşınan fotoğraflarda ise polisin emekçilere ve devrimcilere karşı uyguladığı şiddet ise gizlenemedi.

Yeni Şafak gazetesi "Herkes gaza geldi" manşetini attı. Spot ise şöyle: "Sendikaların 1 Mayıs'ı şantiye halindeki Taksim Meydanı'nda kutlama inadı ve polisin sert tepkisi İstanbul sokaklarını savaş alanına çevirdi. Taksim yasağını bahane eden yüzü maskeli gruplar terör estirdi. Taşlı sopalı, biber gazlı 'İşçi Bayramı'nda çok sayıda polis, gösterici ve gazeteci yaralandı"

Star gazetesi, "Marjinal Taksim" manşetini attı, "Yasadışı DHKP-C, TGB, İP gibi marjinal örgütler bir kez daha emekçi bayramı 1 Mayıs'ı rehin aldı. Taksim'e çıkmak isteyen göstericiler polise taş ve sopalarla saldırdı, polis biber gazı, tazyikli su ile karşılık verdi" dedi.

Zaman gazetesi, "İnatlaşmanın faturası halka çıktı" manşetini attı, "İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları olaylı geçti. Göstericilerin Taksim'e girmemesi için otobüs, metro, metrobüs ve vapur seferleri iptal edilince vatandaşlar yollarda kaldı. Ortalığı savaş alanına çeviren eylemcilerden bazıları, işyerleri ve bankaların camlarını kırdı. Polis, grupları dağıtmak için gaz bombası kullandı" dedi.

Taraf gazetesi, "İktidar dağıttı" manşetini attı, "Başbakan'ın sözlerinin ardından, köprüler ikiye ayrıldı, yollar kapandı. Vapurlar, otobüsler işlemedi, İstanbul'da hayat durdu. Taksim'e gitmeye kalkanlar ise gazlandı, coplandı ve hastanelik edildi" dedi.

Vatan gazetesi, "İki ileri bir geri" manşeti ve "Taksim'de iki yıldır bayram havasında kutlanan 1 Mayıs, bu yıl 'restlemşmenin' kurbanı oldu. İşçi Taksim'e çıkamadı, radikal gruplar polisle çatıştı, yine gaz, gözyaşı ve kan vardı" spotuyla dünkü şiddeti duyurdu.

Hürriyet gazetesi "Bayram zehir oldu" manşetini attı. Spotta, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, valiliğin yasağına rağmen Taksim'e çıkmak isteyenlere İstanbul polisinin biber gazı ve tazyikli su ile müdahalesiyle bayram olmaktan çıktı. Başına gaz bombası kapsülü gelen liseli Dilan ameliyata alındı" denildi.

Milliyet gazetesi, "Gaz ve gözyaşı" manşetini attı. Spotta, "Taksim Meydanı'na ulaşmak isteyen gruplara 22 bin polis aman vermedi. Biber gazı ve suyun hesapsızca kullanıldığı olaylar sırasında çok sayıda kişi yaralandı" ifadesi yer aldı.

Posta gazetesi, "Ne gerek vardı?" manşetini attı. Spotta, "Sendikalar 1 Mayıs'ı, 1 Mayıs 1997'de 34 kişinin öldüğü İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlamak istedi. Devlet, 'Taksim'de inşaat var' diyerek izin vermedi. Bu restleşme herkese hayatı zehir etti. Eylemciler Taksim'e gitmesin diye polis barikatlar kurdu, toplu taşıma durduruldu. Sonuçta, devlet de, eylemci de, vatandaş da, polis de bu işten çok zararlı çıktı" denildi.

Sabah gazetesi, dünkü polis şiddetini manşetten görmedi. Manşette, "Terör artık 1 No'da değil" diyen gazete, dünkü Taksim direnişini, manşetin bir haberi olarak "Biraz gaz, biraz duman, biraz inat, biraz aman" başlığıyla verdi.

Habertürk gazetesi de dünkü 1 Mayıs'ın sürmanşette gördü, "1 Mayıs'ta Taksim'e geçit verilmedi, İstanbul gaza boğuldu. Olan Dilan'a oldu" denildi.

Cumhuriyet gazetesi, "Gazlı faşizm" manşetini atarken, Radikal gazetesi "Neden?" diye sordu. Akşam gazetesi "Taksimli suç", Bugün gazetesi "1 Mayıs terörü", Takvim gazetesi "Taş devri", Güneş gazetesi "İstanbul gazı", Akit gazetesi "Bayram ve terör" manşetlerini attı.

Evrensel gazetesinin Taksim'deki polis şiddeti ve direnişi yerine "İş, barış, özgürlük 1 Mayıs'ı" ifadesini manşete taşıması dikkat çekti. Gazete manşet fotoğrafı olarak İstanbul dışında başka bir ilden fotoğraf tercih etti. Taksim'deki polis şiddeti ve buna karşı direniş ise ana sayfada "Can güvenliği dediler, cana kastettiler" başlığıyla ve küçük bir fotoğrafla yer aldı.

Birgün gazetesi, "AKP terörü" manşetiyle dünkü saldırıyı okurlarına duyurdu. Gündem gazetesi ise "Hükümet Taksim'i rehin aldı" dedi.

Kaynak: etha.com.tr

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Eeeee işte kim kimin tarafında anlaşılıyor. Basında da devlet yalakaları çoğalmış.

7.oda dedi ki...

heryerde olduğu gibi :(