5 Haziran 2012 Salı

Bolaji Badejo: Alien’ın İçindeki Adam


Günümüzde hemen her efekt, yeşil perdelerle, bilgisayar teknolojilerinde ustalaşmış uzmanlarla hallediliyor. Ancak ilk Alien’ın çekildiği 1979 yılında efektlerin hepsi, yaratıcı beyinlerin yarattığı setlerde farklı çekim teknikleriyle oluşturuluyordu. 

Ridley Scott’ın eline Alien’ın storyboard’ları geldiğinde en büyük sorun da ortaya çıkmıştı. İnce yapısına rağmen upuzun boyu yaratığın gerçekçi görünmesinin önünde büyük bir engel olarak duruyordu. Scott, usta yardımcısı HR Giger ile birlikte arayışa başladı, Star Wars’ta Chewbacca’yı oynayan Peter Mayhew’le istediği sonucu elde edemedi. Çaresiz bir şekilde seçmelere başladı. 



Seçmelerin üçüncü gününde önünde İngiltere’ye okumak için gelen nijeryalı grafik öğrencisi Bolaji Badejo dikiliyordu. 2.14′lük boyuna rağmen, hareketlerinde bir orantısızlık yoktu. Alien’ın hareket mekaniğini hemen çözdü ve kendinden de ekstra hareketler katarak geliştirdi. Seçmelerde sonuç mükemmeldi.

Filmde ise Badejo’yu cehennem azabı bekliyordu. Makyajın minimum 6 saat sürmesi nedeniyle Badejo çekimler süresinde tüm gün kostümünü üzerinde taşımak zorunda kalıyordu. Bu zamanın çoğu da kostüm zarar görmesin diye ayakta geçiyordu. Filmde oynayan herkes Badejo’yu “Zavallı nijeryalı çocuk” olarak hatırlıyor.


Badejo’ya teknolojinin ilerlemesiyle devam filmlerinde ihtiyaç kalmadı. Filmde yüzü hiç görünmemesine rağmen Alien serisinin en büyük yıldızı başka iş bulamayınca ülkesine döndü ve hayatına grafiker olarak devam etti.




 Kaynak: Ijon Tichy

2 yorum:

Rimedzo dedi ki...

Koskoca Alien'in oturmuş ve başı eğik halini gorunce omzuna elimi koyup "üzülme geçer" diyesim geldi...

7.oda dedi ki...

:)))) koskoca Alien işsiz bile kalmış yauv :)