25 Eylül 2012 Salı

6. Beyoğlu Sahaf Festivali


6. Beyoğlu Sahaf Festivali başladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen festival, Tepebaşı'ndaki TRT binasının hemen yanındaki alanda kuruldu. 14 Ekim'e kadar devam edecek festivale, 75 sahaf katılıyor. Sahaflık, başta kitap olmak üzere geçmişi bugüne taşıyan ve tarihe tanıklık eden anları yansıtan, özel ilgi isteyen bir uğraş. Ancak, Tepebaşı'ndaki festival için gerçek anlamda sahaf festivali demek biraz güç...

Bu yıl altıncısı düzenlenen festival boyunca kitapların yanı sıra bir döneme tanıklık eden dergiler, eski yazılar, gazeteler, fotoğraflar, afişler, mektuplar, taş plaklar, albüm kapakları, kartpostallar ve daha birçok özel koleksiyonlar meraklıların ilgisine sunulacak.

Festival, henüz açılışında, tam da bu özelliğine uyan bir sürprizle karşılaştı. Festival alanını gezen yazar Doğan Hızlan, stantlardan birinde, 1950'lı yıllarda çekilmiş ve kendisinin de yer aldığı bir fotoğraf gördü. Hızlan, bu sürpriz karşısında, fotoğraf karesinde yer alanları tek tek saydı, fotoğrafın hikayesini anlattı.

20 yıldır kitapçı olan ve son 3 yılını sahaflığa adamış Seyit Kaya, festivalin mesleklerinin geniş kesimlerce tanınması açısından iyi bir olanak olduğunu düşünüyor. Gelişen teknoloji ile birlikte kitaba olan ilginin azaldığından yakınan Kaya, yine de umutlu olduğunu söylüyor. Kaya, “İnsanın olduğu yerde umut var ve biz de bu umuda güvenerek işimizi yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Asuman Bektaş, daha çok erkeklerin yer aldığı bu alanda, branşlaşmanın ve uzmanlaşmanın gerekli olduğunu düşünüyor. Fuarla birlikte yeni insanlara ulaşmak, yeni müşteri portföyü oluşturma hedefi taşıdıklarını dile getiren Bektaş, “Böylece, yıllarca elimizde bulunan kitapların hareket kazanması, yeni insanların eline ulaşması demektir” diyor.

Ancak adı Sahaflar Festivali olan etkinlikte dikkat çeken bir yan da, stantların birçoğunda eski kitaplar raflarda yer alırken, bu stantların birçoğunun dağıtım şirketleri tarafından kiralanmış olması. Bir yanıyla kitaplar ve yakın döneme tanıklık etmiş eserler yeni sahipleriyle buluşmak için beklerken, diğer taraftan da sahaflığın ticarileşen yanı öne çıkıyor.

14 Ekim'e kadar açık olacak festival, yine de başta kitaplar olmak üzere eskiye ilgi duyanlar için uğramadan geçemeyecekleri bir etkinlik.

Kaynak: baskahaber.org

Hiç yorum yok: