Bunların arasından ara sokaklarda yer alan, kendine belli bir müşteri kitlesi edinmiş 7 ‘ünlü’ mekan:
Klemuri
Çukur Meyhane
Fıccın
Çiya
Zübeyir Ocakbaşı
Filibe Köftecisi
Sakarya Tatlıcısı
Klemuri
Klemuri, Pazar
(Rize) Lazca’sında eski mutfaklarda yemek kazanının asıldığı zincire
deniyor. Adından da anlaşılacağı üzere burada Karadeniz yemekleri
yapılıyor. Karalahana çorbası, silor (Karadeniz mantısı), gulaş (Gürcü
yahnisi), muhlama, hamsi tava, Karadeniz tabağı (otlu patates, pazı
kavurma, cevizli soğan kızartma, turşu kavurma, yoğurt) menüsündeki
lezzetlerdan bazıları. Makarna, salata, tavuk çeşitleri de var. Yüksek
tavanlı mekanı, kitaplar ve resimlerin yer aldığı duvarlarıyla sıcak bir
ortama sahip.
Adres: Büyükparmakkapı Sokak, No: 2 Beyoğlu Tel: (0212) 292 32 72
Çukur Meyhane
Galatasaray’da yer
alan bu küçük meyhane, lezzetli mezeleri ve balıklarıyla ünlü. Deniz
börülcesi, patlıcan ezme, şişte levrek veya şişte hamsi
deneyebilirsiniz. Yaprak ciğer ve balık köftesi, diğer tadılması gereken
lezzetlerinden. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var; zira
yer bulmak pek kolay değil. Önceden dışarıya masa koyuyorlardı; ama pek
çok yerde olduğu gibi şu an izinleri yok. Çıkmasını bekliyorlar…
Adres: Kartal Sokak, No: 1/A Beyoğlu Tel: (0212) 244 55 75
Fıccın
Her gün farklı
çeşitte ev yemekleri yapıyor. Örnek bir ‘günün menüsü’: Yayla çorbası,
mercimek çorbası, püreli tas kebap, mantarlı sac kavurma, kadınbudu
köfte, kabak beğendili köfte, ekşili nohutlu bamya, kaşarlı mantarlı
enginar, fesleğenli tagliatelle, biber dolma, ıspanak kavurma,
karnıyarık. Mekanın ayırt edici özelliği ise Çerkez mutfağından örnekler
sunulması. Bulgurlu pazı yemeği, ıspanaklı kereviz dolma, Çerkes
böreği, menüdeki dikkat çekici lezzetlerden.
Adres: İstiklal Caddesi, Kallavi Sokak Tel: (0212) 293 37 86
Çiya
1987 yılında
Kadıköy Çarşı’da kebapçı olarak kuruldu. Kurucusu Musa Dağdeviren,
yaptığı uzun araştırmalar sonucu zengin bir kebap mönüsü oluşturmuş
durumda. Zaten 1998′de yine anı sokakta Anadolu mutfak kültüründe artık
yörelerinde bile unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin yapıldığı Çiya Sofrası‘nı kurdu. Burada çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Akdeniz Mutfağı yemekleri yapılıyor.
Adres: Caferağa Mahallesi, Güneşlibahçe Sokak, Kadıköy Tel: (0216) 336 30 13
Zübeyir Ocakbaşı
Mekanın hem ustası
hem de işletmecisi Zübeyir Ertaş’ın elinden çıkıyor tüm kebaplar. 25
yıldır bu sektörde usta olarak hizmet veren Ertaş, kendi adıyla açtığı
ocakbaşında rüştünü ispat etmiş durumda. Izgara et çeşitlerinin yanı
sıra közde patlıcan ve kabak salatasını denemelisiniz. Tatlı olarak
közde dört-beş saatte pişen ayva tatlısı var.
Adres: İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, No: 28 Beyoğlu Tel: (0212) 293 39 51
Filibe Köftecisi
İstanbul’da birçok
Filibe Köftecisi var tabii ki… Bunların en eskisi Sirkeci’deki.
Porsiyonları biraz küçük ama lezzeti sizi buraya gittiğinize pişman
etmeyecek. Nişantaşı’ndaki Filibe Köftecisi de küçük dükkanında bir o
kadar lezzetli köfteler yapıyor. Yusuf Usta’nın köfteleri, her gün taze
yapılıyor ve hiç katkı kullanılmıyor. Ve kömür ateşinde pişiriliyor.
Adres: Bahtiyar Sokak, No: 5/A, Nişantaşı Tel: (0212) 233 83 39
Sakarya Tatlıcısı
Balık Pazarı’nın
cümbürtüsü içinde 50 yıldır birbirinden lezzetli tatlılar sunan mekan.
Önünden geçerken vitrine dizdikleri tatlılar iştah kabartıyor.
Çoğunlukla şerbetli tatlılar var. Bunlardan bazıları, baklava,
dilberdudağı, revani. Bunların yanı sıra mevsiminde yaptıkları ayva
tatlısını denemelisiniz.
Adres: Dudu Odaları Sokak, No: 3, Balık Pazarı, BeyoğluTel: (0212) 249 24 69
Kaynak: Listemis
1 yorum:
Gel gideriz hepsine
Yorum Gönder