Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın bugün “dini değerleri aşağılama” suçundan 10 ay hapse mahkûm edilmesinin üzerine açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, bu kararın ülkedeki sosyal medya kullanıcılarına cesaret kırıcı bir mesaj niteliğinde olduğunu dile getirdi.
Say’a, dindar kişiler ve İslam’ın cennet anlayışı ile ilgili Twitter’da Nisan 2012’de yazdığı alaycı yorumları yüzünden 10 ay hapis cezası verildi. Say hakkındaki hüküm, beş yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri
bırakıldı.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner "Fazıl Say’ın mahkûm edilmesi kendisinin ifade özgürlüğünün açıkça ihlal edilmesi anlamına geliyor. Bu mahkûmiyet kararının hayata geçmesini sağlayan da Türkiye’nin sert yasalarından biri. Bu vaka Türkiye’de Twitter’ı ya da diğer sosyal medya araçlarını kullanan herkese cesaret kırıcı bir mesaj veriyor. Şöyle ki, yetkililerin hoşuna gitmeyen bir görüşünüzü dile getirirseniz sıradaki siz olabilirsiniz” diye konuştu.
Say’a yöneltilen suçlamalar kendi hesabından gönderdiği dokuz Tweet’e atıf yapıyordu, aralarında yeniden paylaştığı (re-tweet ettiği) bir Tweet de bulunuyordu: “Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı, bu bir paradoks mu?”
12 Nisan’da Meclis’ten geçen Dördüncü Yargı Paketi, ülkede ifade özgürlüğünün önünde engel teşkil eden kısıtlayıcı ve güncelliğini yitirmiş olan yasaların gözden geçirilmesi konusunda başarısız oldu.
Gardner "Bu mahkûmiyet kararı, sadece fikirlerini ifade ettikleri için -hapis cezası dâhil- bir dizi hak ihlaline karşı bireyleri savunmasız bırakan adil olmayan yasaları gözler önüne sermektedir. Dördüncü Yargı Paketi ile gerçekleştirilmesi gereken reformlar konusunda başarısız olan hükümet, yasaları uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirme şansını elinden kaçırdı” dedi.
Kaynak: baskahaber.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder