15 Eylül 2012 Cumartesi

Arka sokak lezzetleri 7 adres

İSTANBUL’DA kuşkusuz keşfedilecek çok fazla lezzet var.
Bunların arasından ara sokaklarda yer alan, kendine belli bir müşteri kitlesi edinmiş 7 ‘ünlü’ mekan: 
Klemuri
Çukur Meyhane
Fıccın
Çiya
Zübeyir Ocakbaşı
Filibe Köftecisi
Sakarya Tatlıcısı
Klemuri
Klemuri, Pazar (Rize) Lazca’sında eski mutfaklarda yemek kazanının asıldığı zincire deniyor. Adından da anlaşılacağı üzere burada Karadeniz yemekleri yapılıyor. Karalahana çorbası, silor (Karadeniz mantısı), gulaş (Gürcü yahnisi), muhlama, hamsi tava, Karadeniz tabağı (otlu patates, pazı kavurma, cevizli soğan kızartma, turşu kavurma, yoğurt) menüsündeki lezzetlerdan bazıları. Makarna, salata, tavuk çeşitleri de var. Yüksek tavanlı mekanı, kitaplar ve resimlerin yer aldığı duvarlarıyla sıcak bir ortama sahip.
Adres: Büyükparmakkapı Sokak, No: 2 Beyoğlu Tel: (0212) 292 32 72
Çukur Meyhane
Galatasaray’da yer alan bu küçük meyhane, lezzetli mezeleri ve balıklarıyla ünlü. Deniz börülcesi, patlıcan ezme, şişte levrek veya şişte hamsi deneyebilirsiniz. Yaprak ciğer ve balık köftesi, diğer tadılması gereken lezzetlerinden. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var; zira yer bulmak pek kolay değil. Önceden dışarıya masa koyuyorlardı; ama pek çok yerde olduğu gibi şu an izinleri yok. Çıkmasını bekliyorlar…
Adres: Kartal Sokak, No: 1/A Beyoğlu Tel: (0212) 244 55 75
Fıccın
Her gün farklı çeşitte ev yemekleri yapıyor. Örnek bir ‘günün menüsü’: Yayla çorbası, mercimek çorbası, püreli tas kebap, mantarlı sac kavurma, kadınbudu köfte, kabak beğendili köfte, ekşili nohutlu bamya, kaşarlı mantarlı enginar, fesleğenli tagliatelle, biber dolma, ıspanak kavurma, karnıyarık. Mekanın ayırt edici özelliği ise Çerkez mutfağından örnekler sunulması. Bulgurlu pazı yemeği, ıspanaklı kereviz dolma, Çerkes böreği, menüdeki dikkat çekici lezzetlerden. 
Adres: İstiklal Caddesi, Kallavi Sokak Tel: (0212) 293 37 86
Çiya
1987 yılında Kadıköy Çarşı’da kebapçı olarak kuruldu. Kurucusu Musa Dağdeviren, yaptığı uzun araştırmalar sonucu zengin bir kebap mönüsü oluşturmuş durumda. Zaten 1998′de yine anı sokakta Anadolu mutfak kültüründe artık yörelerinde bile unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin yapıldığı Çiya Sofrası‘nı kurdu. Burada çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Akdeniz Mutfağı yemekleri yapılıyor.
Adres: Caferağa Mahallesi, Güneşlibahçe Sokak, Kadıköy Tel: (0216) 336 30 13
Zübeyir Ocakbaşı
Mekanın hem ustası hem de işletmecisi Zübeyir Ertaş’ın elinden çıkıyor tüm kebaplar. 25 yıldır bu sektörde usta olarak hizmet veren Ertaş, kendi adıyla açtığı ocakbaşında rüştünü ispat etmiş durumda. Izgara et çeşitlerinin yanı sıra közde patlıcan ve kabak salatasını denemelisiniz. Tatlı olarak közde dört-beş saatte pişen ayva tatlısı var.
Adres: İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, No: 28 Beyoğlu Tel: (0212) 293 39 51
Filibe Köftecisi
İstanbul’da birçok Filibe Köftecisi var tabii ki… Bunların en eskisi Sirkeci’deki. Porsiyonları biraz küçük ama lezzeti sizi buraya gittiğinize pişman etmeyecek. Nişantaşı’ndaki Filibe Köftecisi de küçük dükkanında bir o kadar lezzetli köfteler yapıyor. Yusuf Usta’nın köfteleri, her gün taze yapılıyor ve hiç katkı kullanılmıyor. Ve kömür ateşinde pişiriliyor.
Adres: Bahtiyar Sokak, No: 5/A, Nişantaşı Tel: (0212) 233 83 39
Sakarya Tatlıcısı
Balık Pazarı’nın cümbürtüsü içinde 50 yıldır birbirinden lezzetli tatlılar sunan mekan. Önünden geçerken vitrine dizdikleri tatlılar iştah kabartıyor. Çoğunlukla şerbetli tatlılar var. Bunlardan bazıları, baklava, dilberdudağı, revani. Bunların yanı sıra mevsiminde yaptıkları ayva tatlısını denemelisiniz.
Adres: Dudu Odaları Sokak, No: 3, Balık Pazarı, BeyoğluTel: (0212) 249 24 69
Kaynak: Listemis

1 yorum:

Erdem dedi ki...

Gel gideriz hepsine