13 Ekim 2012 Cumartesi

49. Altın Portakal Ödülleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen ödül töreni ile sona erdi. Altın Portakal'da "En İyi Film", "Güzelliğin On Par' Etmez" oldu. "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü", "Güzelliğin On Par' Etmez" filmindeki rolüyle Abdulkadir Tuncer'e giderken, "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"nün sahibi "Elveda Katya" filmindeki performansı ile Anna Andrusenko oldu. "Zerre" filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ise "En İyi Yönetmen" ödülünü aldı. 


49. ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ
 
En İyi Film: Güzelliğin On Par'etmez
En İyi Erkek Oyuncu: Abdülkadir Tuncer (Güzelliğin On Par'etmez)
En İyi Kadın Oyuncu: Anna Andrusenko (Elveda Katya)
En İyi Müzik: Elveda Katya (Tamer Çıray)
En İyi Senaryo: Güzelliğin On Par'etmez (Hüseyin Tabak)
En iyi Yönetmen: Erdem Tepegöz (Zerre)
En İyi İlk Film: Zerre
Jüri Özel Ödülü: Toprağın Çocukları
Halkın Portakalı En İyi Film Ödülü: Sessiz Çığlık
Jüri Özel Toplumsal Vicdan Ödülü: Menekşe'den Önce
SİYAD En İyi Yabancı Film: Aglaya
Uluslararası Yarışma En İyi Film: Aglaya
Uluslararası Yarışma En İyi Performans: Marian Dziedziel (Supermarket)
Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü: Keep Smiling
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Küf (Saç& Makyaj)
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Yûşa Durak (Güzelliğin On Par'etmez)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tansu Biçer (Küf)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lale Yavaş (Güzelliğin On Par'etmez)
Ulusal Yarışma SİYAD Ödülü: Zerre
En İyi Kurgu: Güzelliğin On Par'etmez (Christoph Loidl)
En İyi Sanat Yönetimi: Zerre (Tora Aghabayova)
En İyi Görüntü Yönetimi: Pazarları Hiç Sevmem (Florent Herry)



SONER YALÇIN'IN FİLMİNE ÖDÜL

Özel gösterimde yer alan cezaevindeki gazeteci Soner Yalçın'ın senaryosunu yazdığı 'Menekşeden Önce' adlı film 'Onur ödülü' aldı. Ödülü jüri üyesi Mine Kırıkkanat, filmin sorumlu yapımcısı Halide Didem Kurt'a sundu. Kırıkkanat, ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasında, "Eskiden Madımak zamanında yakıyorlardı, Şimdi Silivri'ye tıkıyorlar. Bu filmin asıl büyük önemi kanın yerde kalması. Hiç hesaba sokulmadı. Katiller hala kaçak. Biliyorsunuz adalet yerini bulmadı. Adalet varsa eğer. Silivri'de içeri tıkılan biri yaptı yine Madımak filmini. Soner Yalçın, çok teşekkür ediyorum ve ödül vermekten onur duyuyorum" dedi. Kırıkkanat, "Toplum vicdan adına verdik bu belgeyi" dedi.

Ödülü alan Halide Didem Kurt, Soner Yalçın'ın 16 Kasım'da tekrar hakim karşısına çıkacağını belirterek, "Ben bu filmin zorunlu yapımcısıyım. Umarım Soner Yalçın'ı doğru temsil ettik" dedi. Kurt daha sonra Soner Yalçın'ın yazdığı mektubu okudu.

'Merhaba acının bizi kardeş ettiği dostlar' şeklinde başlayan mektupta, 'Onurumla girdiğim onurumla çıkacağım Silivri cezaevinden herkese selam olsun. Kör zindanlara atsalar da felaketlerle didik etseler de kitabımla, filmimle sizlerleyim' derken, Türkiye'deki gerici iktidarların aydın yazarları sevmediğini vurguladı. 'Onların eserlerinden hep korktu, yetmedi hapse attı, yetmedi sonunda Madımak'ta yaktı. En önemli ders unutmayacak unutturmayacaksınız, zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz. Hatırlatarak rahatlarını bozacaksınız. Menekşe'den Önce filmi bunun için yapılmıştır. Sivas'ta, Madımak'ta ölmedik, öldüremediler bizi, kazanan biz olacağız, Menekşeler olacak. Yeter ki kararmasın sol memenizin altındaki cevahir' sözlerine yer verdi.





KISA FİLM VE BELGESEL ÖDÜLLERİ

Kısa film yarışmasında 21 eser yarıştı.

Jüri özel ödülü Abdurrahman Öner'in 'Buhar' filmine verildi.

'En iyi kısa film ödülü Rezzan Yeşilbaş'ın Sessiz- Be Deng' adlı filmin oldu. Yeşilbaş geceye katılamazken, ödülün Zeki Demirkubuz'a ithaf edildiği belirtildi.

Belgesel kategorisinde jüri özel ödülü Ebubekir Çetinkaya'nın 'Yuva' filmine verildi. Çetinkaya, ödülü şiddet ve cinsel taciz mağdurları için aldığını belirtti.

'En iyi ilk belgesel film', Zeynep Oral'ın 'Ben, sen, o' filmine gitti. Oral, "Burada olduğuma inanamıyorum, anneme ve aileme, hocalarıma ithaf ediyorum. Konyaaltı sahilinde otururken 2 polis yanımıza geldi. İhbar etmişler, bizi aramızda Kürtçe konuşmakla suçladı. Bilsek bile bu bir suç değil aslında. Biz hepimiz kardeşiz" diye konuştu.

'En iyi belgesel film' İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'in yönettiği 'Siirt'in Sırrı'na verildi.

Hiç yorum yok: