11 Ekim 2012 Perşembe

Nobel Edebiyat Ödülü Mo Yan'a Verildi

2012 yılı Nobel Edebiyat Ödülü Çin’li yazar Mo Yan‘a verildi.

Nobel komitesi eserlerindeki "sanrısal bir gerçekçilik ile masalları, tarihi ve modernliği birleştirdiği için"  Mo Yan'ın ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Amerikalı yazar William Faulkner'den esinlendiğini kabul eden ve 'Çinli Faulkner' olarak adlandırılarak sık sık Faulkner ile karşılaştırılan roman ve kısa hikaye yazarı Mo Yan, 1,2 milyon dolar para ödülünün de sahibi oldu.

 1955′te dünyaya gelen yazar, “gelmiş geçmiş en meşhur Çinli yazar; sıklıkla sansüre maruz kalmış, eserleri korsan yollarla okurlara ulaşmıştır” ifadeleriyle anılıyor.

1987 yapımı Kızıl Darı Tarlaları (Red Sorghum) adlı filme ilham veren iki romanıyla Avrupa ve ABD’de ün kazandı. Franz Kafka ve Joseph Heller’e Çin’in verdiği cevap olarak niteleniyor.

Geçen yılki Nobel Edebiyat Ödülü'nü İsveçli şair Tomas Transtromer kazanmıştı.

Dünyanın en büyük bahis şirketi Ladbrokes'un verdiği oranlara göre kazanması en muhtemel isim Haruki Murakami olarak görülüyordu.

Ladbrokes'un bu yılki tahminleri arasında ayrıca Suriyeli şair Adonis, Hollandalı yazar Cees Nooteboom, Britanyalı yazar Ian McEwan ile söz yazarı Bob Dylan bulunuyordu.

Hiç yorum yok: